Dieta KETO – podstawy

Dieta ketogeniczna jest dietą dość kontrowersyjną ale przynoszącą szybkie i widoczne rezultaty. Ja zastosowałem ją głównie w celu redukcji tkanki tłuszczowej ale profesjonalnie stosuje się ją również w leczeniu opornej na leki padaczki oraz w kontrolowaniu cukrzycy. Prowadzone badania wskazują na korzystny wpływ diety ketogenicznej przy leczeniu choroby Alzheimera, Parkinsona, autyzmu, stwardnienia zanikowego bocznego, nowotworów mózgu, bólów głowy oraz zaburzeniach snu.

Musimy jednak pamiętać, że dieta jest mocno restrykcyjna a jej niewłaściwie stosowana może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Należy więc koniecznie porozmawiać ze swoim lekarzem lub przynajmniej dobrym dietetykiem który zna się na rzeczy.

Jakie są plusy diety ketogenicznej?

Do plusów zdecydowanie trzeba zaliczyć szybką redukcję masy ciała oraz lepsze samopoczucie organizmu. Podczas wprowadzenia ciała w stan ketozy usprawnia się pracę serca, nerek i wielu innych narządów oraz układów. Obniża się również ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejsza się poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy tętnic.

Jakie są wady diety ketogenicznej?

Główną wadą jest przestawienie organizmu na nowy rodzaj paliwa jakim są tłuszcze. Do tej pory każdy organizm czerpał energię z dostarczanych węglowodanów. Jest to jednak paliwo które dostarcza dużo energii w krótkim czasie. Jeśli zmusimy nasze ciało aby znalazło sobie nowy rodzaj paliwa – tłuszcze – będą one dostarczały energii długotrwale. Z początku ciężko jest poznać które rzeczy możemy jeść a których należy unikać jak ognia. Z pomocą przychodzą przydatne aplikacje dzięki którym w łatwy sposób sprawdzimy ilość węglowodanów i tłuszczów np. Fitatu, Myfitnesspal. Dodatkowo z początku, a szczególnie przez pierwsze dni możemy czuć się senni a rozstrój żołądka to niemal pewniak. Dzieje się tak ponieważ nasz organizm jeszcze nie potrafi korzystać z większej ilości tłuszczu jaki mu dostarczamy i stara się go wydalić. Niektórym bardzo ciężko będzie całkowicie odstawić węglowodany. Oznacza to całkowity koniec: cukru, ziemniaków, makaronów, ryżu, kaszy, produktów mącznych itp. Ograniczyć do minimum należy również słodkie owoce i niektóre warzywa.

Jak widać dieta ta często wywraca przyzwyczajenia żywieniowe do góry nogami, dlatego tak ważna jest konsultacja z lekarzem. Rezygnując z wcześniej wymienionych rzeczy zacznie nam brakować błonnika, witamin i minerałów. Należy więc rozsądnie rozłożyć sobie dietę konsultując ją ze specjalistą. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez chleba czy serniczka z polewą czekoladową a mimo wszystko chcesz przejść na dietę keto to nie wszystko stracone. Coraz więcej firm zaczyna produkować keto zamienniki popularnych rzeczy. Chleb keto potrafi smakować identycznie jak chleb z ziarnami. Produkty z mąki konjak są bezwartościowe ale przynajmniej oszukują mózg. Dzięki niej można zjeść makaron, „ryż” czy nawet musy owocowe.

Moje doświadczenie

Pierwsze dni były fatalne. Zagłębiłem się w internetach i stworzyłem jadłospis na cały miesiąc. Przyjmowałem dużą ilość tłuszczy więc co chwilę biegałem do WC. Po ok. tygodniu mój organizm uspokoił się a ja zacząłem czerpać coraz większą przyjemność z jedzenia. Mniej więcej po miesiącu poczułem że jestem w pełni w ketozie a moja wiedza pozwalała na rzadsze spoglądanie do aplikacji. Nigdy nie liczyłem kalorii, jadłem tyle ile i kiedy chciałem, warunek był jeden – max 30g węglowodanów dziennie. Kilogramy zaczęły same uciekać a ja bez żadnego wysiłku jadłem jeden/dwa posiłki dziennie. Dostarczałem zróżnicowanych witamin i minerałów dlatego nie musiałem używać żadnych suplementów. Po ok 8 miesiącach zrzuciłem 22kg zaczynając od 123kg, a kończąc na 101kg. Nie zmieniłem przy tym nic oprócz diety. Nie zacząłem biegać ani jeździć na rowerze. Po 8 miesiącach ogromnie zatęskniłem za pierogami ruskimi. Moja kilkutygodniowa przerwa w diecie zaowocowała dodatkowymi 3 kg na wadze które szybko spadły po powrocie na keto. Czy warto spróbować? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami.