Przepis KETO – biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Uwielbiam robić takie dania, ponieważ przy niskim nakładzie pracy mam aż 6 porcji gotowego jedzenia na śniadanie, obiad czy kolację. Przepis który zaproponuję jest szybki, smaczny a co najważniejsze: przygotowuje się go na jednej patelni. Oto lista potrzebnych skłądników:
- 1kg białej kiełbasy ( 200g tłuszczu, 150g białka, 15g węglowodanów) – u mnie 12szt.
- Mascarpone 250g (119g tłuszczu, 12g białka, 12g węglowodanów)
- Śmietanka 30% 300ml (90g tłuszczu, 7g białka, 10g węglowodanów)
- mała cebula (0g tłuszczu, 0,6g białka, 5g węglowodanów)
- cukinia 100g (0g tłuszczu, 1g białka 3g węglowodanów)
- mała papryka czerwona (0,4g tłuszczu, 0,5g białka, 2,5g węglowodanów)
- chrzan w słoiku 160g (15g tłuszczu, 4g białka, 17g węglowodanów)
- przyprawy do smaku
W pierwszej kolejności należy podsmażyć kiełbasę na patelni. Użyjcie do tego ulubionego tłuszczu którego nie wliczyłem do makro. W międzyczasie pokrój warzywa i również podsmaż na patelni.
Kiedy kiełbasa ładnie się już zarumieni, dodaj na patelnię mascarpone, śmietankę 30% oraz przyprawy do smaku. Ja użyłem szczypty gałki muszkatołowej, soli, pieprzu oraz wędzoną paprykę. Wszystkie składniki na patelni należy wymieszać i zostawić na małym ogniu przez około 15 minut. Dzięki temu sos się zredukuje i będzie gęstszy. Pod koniec gotowania dodaj tarty chrzan, wymieszaj wszystko i wyłącz gaz.
Tadam! Gotowe! Pyszna kiełbasa w sosie chrzanowym jest już gotowa. Po ostudzeniu, rozdzielam przygotowany posiłek na 6 porcji. Całość ma 4650 kcal więc jedna mała porcja dostarcza 775 kcal. Stosunek tłuszczu do białka i węgli wygląda następująco:
Życzę Wam smacznego! Przepis idealnie nadaje się na wielkanoc, ale ja robię go za każdym razem gdy tylko otwieram ostatnią zamrożoną porcję.