Salsa paprykowa

Już za chwilę zacznie się okres przetworów, tanich warzyw i owoców. Warto czasami poświęcić trochę czasu i pracy by zrobić coś dobrego, co w zimowe wieczory będzie smakowało jeszcze lepiej. Salsa na którą przepis znajdziecie poniżej idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy jako sos do ryżu. Można też maczać w nim chipsy lub nachosy.

Składniki:
* 3kg papryki (może być dowolnego koloru)
* 50dag cukru
* 2 łyżki soli
* 1 łyżeczka chili
* 100ml oliwy
* 1 szklanka octu
* 4 liście laurowe
* 3 ząbki czosnku
* 1,5kg pomidorów

Natnij pomidory i sparz je wrzątkiem. Obierz ze skórki i wrzuć do blendera. Zblendowane pomidory gotuj na małym ogniu ok 20 min do czasu wygotowania wody. Paprykę podziel na małe kawałki i również zblenduj. Dodaj cukier, sól, oliwę i gotuj 15min. Do gotujących się pomidorów dodaj ocet, liście laurowe, chili oraz starty czosnek. Gotuj przez 10 min. Połącz obie pasty i gotuj razem ok 10-15 min do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec rozlej do słoików, butelek i pasteryzuj 15 min.