Przepis KETO – cukinia faszerowana mięsem mielonym

Sezon ogrodniczy w pełni, a co za tym idzie na działce warzywek pod dostatkiem. Zerwałem dziś świeżą cukinię z myślą o wykorzystaniu jej na kolację. Nie wiedziałem, że wyjdzie tak smacznie. Lista składnikó które wykorzystałem:

  • 1 cukinia – u mnie ok 600g po wydrążeniu (2g tłuszczu, 7g białka 18g węglowodanów)
  • 1 jajko (6,5g tłuszczu, 7,5g białka, 0,4g węglowodanów)
  • 0,5kg mięsa wieprzowego mielonego (100g tłuszczu, 85g białka 2,5g węglowodanów)
  • 1 mozzarella (20g tłuszczu, 24g białka, 0g węglowodanów)
  • 25g salami (10g tłuszczu, 5g białka 0g węglowodanów)
  • 100g oliwek (13g tłuszczu, 0,5g białka 30g węglowodanów)
  • przyprawy do smaku

Z wykonaniem jak zwykle poradzi sobie każdy. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wyciągamy cały środek z pestkami. Mięso mieszamy z oliwkami, jajkiem i przyprawami (u mnie pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, gałka muszkatołowa, oregano). Tak przygotowane mięso układamy w wydrążony rowek w cukini, rozdzielając mięso na dwie równe części. Na wierzch posypujemy serem mozzarella oraz układamy plasterki salami. Całość ląduje w piekarniku na 180 stopni na ok. 30min.

Do idealnego makro brakuje jeszcze trochę tłuszczu więc cukinię podaję z pysznym sosem czosnkowym (majonez, kwaśna śmietana, sól, czosnek). Z podanej ilości składnikó wyszły mi dwie duże połówki cukini które podzieliłem jeszcze na pół. Dzięki temu uzyskałem 4 porcje, a każda z nich dostarcza ok. 500 kcal.